Πρόγραμμα δασοπροστασίας 2009 - Καλλιστώ


Εισαγωγικά:

Η χώρα μας είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες της Ευρώπης που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά δασικών πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. Οι άλλες τέσσερις χώρες είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτές οι πέντε χώρες εμφανίζουν συνολικά αποτελέσματα καμένων περιοχών για το 2007 μεγαλύτερα από αυτά της τελευταίας 28ετίας.

 

Οι δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μια από τις κυριότερες απειλές για τα δάση της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το 2007 στην Ελλάδα είχαμε πάνω από 2,7 εκατομμύρια στρέμματα καμένων δασικών περιοχών. Πιο αναλυτικά, οι δασικές περιοχές στις οποίες παρουσιάστηκαν περιστατικά πυρκαγιών ήταν 1,5 εκατ. στρέμματα, 1,1 εκατ. στρέμματα αφορούσαν γεωργικές περιοχές και τα υπόλοιπα 3,5 χιλιάδες στρέμματα άλλους τύπους γης.

 

Το καλοκαίρι του 2008, παρότι δεν είχαμε τις ίδιες καταστροφές με το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστό καμένων περιοχών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 230 χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών.

 

Η αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η αλλαγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, η αύξηση της κίνησης σε ευαίσθητες περιοχές, η άναρχη δόμηση, οι ελλείψεις στην υποδομή και το συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και οι κλιματικές αλλαγές. Σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του φαινόμενου αποτελεί η κατανόηση και η ανάλυση των αιτιών. Επίσης, αποδεικνύεται ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι στις δασικές πυρκαγιές είναι η πρόληψη, με σκοπό τη μείωση των εστιών, τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους πριν εξελιχθούν σε μεγάλα μέτωπα. Σε αυτόν τον τομέα ειδικά, είναι σημαντική η συνεισφορά των τοπικών κοινωνιών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των εθελοντών/τριών.

 

Το πρόγραμμα εθελοντικής Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης:

Έχοντας και φέτος ως μήνυμα μας την αποτελεσματική προστασία εστιάζουμε στην πρόληψη και σχεδιάζουμε για τρίτη χρονιά πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στη Βόρεια Πίνδο. Βασικός μας στόχος η προσπάθεια προστασίας των δασών της Βόρειας Πίνδου με συνεννόηση, συνεργασία και συντονισμό με τις τοπικές αρχές και οργανώσεις, με ευθύνη και επίβλεψη από ειδικούς συνεργάτες της οργάνωσής μας, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες μας για ακόμη μία χρονιά θα οργανωθούν σε ομάδες δασοπροστασίας και θα εποπτεύουν για το διάστημα περίπου δύο μηνών ευαίσθητες δασικές εκτάσεις μέσα από θέσεις θέας – πυροφυλάκια και περιπολίες με κατάλληλα οχήματα.

 

Μία από τις βάσεις του προγράμματος είναι στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στη Βοβούσα Ιωαννίνων, οι περίοδοι που μπορεί να συμμετάσχει κάποιος είναι:

  • 12 με 26 Ιουλίου
  • 26 Ιουλίου με 9 Αυγούστου
  • 9 με 23 Αυγούστου
  • 23 Αυγούστου με 6 Σεπτεμβρίου.

 

Το δεύτερο πρόγραμμα υλοποιείται στην περιοχή του Γράμου τις εξής περιόδους:

  • 19 Ιουλίου με 2 Αυγούστου
  • 2 Αυγούστου με 16 Αυγούστου
  • 16 Αυγούστου με 30 Αυγούστου 2009.

 

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των περιοχών αυτών καθώς και της οικολογικής σημασίας των δασών η "Καλλιστώ" στο πλαίσιο του προγράμματος Life σχεδιάζει να υλοποιήσει και τρίτο πρόγραμμα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στις ορεινές περιοχές των Γρεβενών, οι ημερομηνίες του προγράμματος είναι:

  • 2 με 16 Αυγούστου και
  • 16 με 30 Αυγούστου.

 

Πρακτικές πληροφορίες:

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών, με όρεξη και επιθυμία συμμετοχής και είναι υποστηρικτές της οργάνωσης. Η διάρκεια συμμετοχής για το κάθε άτομο είναι 15 μέρες. Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για συμμετοχή μεγαλύτερης διάρκειας.

 

Που μένουμε;

Μένουμε σε παραχωρημένους ξενώνες όπου στη Βοβούσα πρόκειται για ένα οκτάκλινο δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε άντρες γυναίκες μαζί. Στο Γράμο έχει παραπάνω από δύο δωμάτια όπου χωριζόμαστε από δύο ή τρία άτομα. Στα Γρεβενά σε δωμάτια ανά δύο ή τρία άτομα.

 

Τι τρώμε;

Τρώμε σε εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μαγειρεύουμε στο χώρο διαμονής μας.

 

Ποια η οικονομική συνεισφορά των εθελοντών και εθελοντριών;

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες συμμετέχουν στα έξοδα του προγράμματος με το ποσό των 50€, το ποσό αυτό καλύπτει μέρος των εξόδων διατροφής.

 

Πως είναι μια μέρα στο πρόγραμμα;

Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε πρωινό όλοι και όλες μαζί, συντονιζόμαστε και γίνεται μια μικρή εκπαίδευση που αφορά τις δράσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίζονται οι ομάδες και ξεκινάμε τις δραστηριότητες μας πάμε στο πυροφυλάκιο ή στη θέση θέας ή στην περιπολία. Παράλληλα καθαρίζουμε μονοπάτια, καταγράφουμε την παρουσία της καφέ αρκούδας, κάνουμε πεζοπορικές διαδρομές για να γνωρίσουμε την περιοχή, ενημερώσεις στην τοπική κοινωνία κ.α. Το πρόγραμμα μπορούμε να το συνδιαμορφώσουμε, να σημειωθεί ότι μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια του δεκαπενθήμερου ανάλογα τις ανάγκες. Όταν εντοπίσουμε περιστατικό ενημερώνουμε την πυροσβεστική και μαζί με αυτή συμμετέχουμε στην κατάσβεση της φωτιάς. Τον ελεύθερο μας χρόνο κάνουμε διάφορα πράγματα βόλτες, πανηγύρια, καφενεία κ.α.

 

Τι φοράμε;

Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ρούχα τόσο καλοκαιρινά όσο και πιο ζεστά, μη ξεχνάμε στο βουνό έχει δροσούλα ή και κρύο. Είναι αναγκαίο να έχουμε μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια (κατά προτίμηση μποτάκια - ορειβατικά), μακριμάνικα μπλουζάκια μαζί μας (ιδανικό είναι το μάλλινο πουκάμισο). Αποφεύγουμε τα συνθετικά ρούχα ειδικά στην παρέμβαση σε περιστατικά φωτιάς για ευνόητους λόγους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ επικοινωνήστε με την Έφη Γελαστοπούλου στο 2310 252530, στο φαξ 2310 272190 και στο email: gelasto@callisto.gr. Ή επισκεφθείτε τα γραφεία μας στη Μητροπόλεως 123 στον 3ο όροφο.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ_2008