Πρόταση για δημιουργία Δικτύου Εθελοντών/τριών για την παρακολούθηση των έργων και των επεμβάσεων στις σημαντικές οικολογικά περιοχές της χώρας

Tο παρόν μήνυμα στοχεύει στην ενημέρωση σας για μια προσπάθεια που ξεκινά η "Καλλιστώ" Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, για τη δημιουργία ενός Δικτύου Εθελοντών/τριών - Παρατηρητών για την παρακολούθηση των έργων και των επεμβάσεων στις σημαντικές οικολογικά περιοχές της χώρας.

 

Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτών στην παρακολούθηση έργων και επεμβάσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της χώρας μας. Η "ανάπτυξη" έτσι όπως έχει οριστεί ως πολιτική στη χώρα μας αφορά ουσιαστικά τα νέα έργα που προγραμματίζονται και που μπορεί να έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Ο δικό μας ρόλος ως περιβαλλοντική οργάνωση είναι να εξετάζουμε τους σχεδιασμούς για αυτά τα νέα έργα και τις παρεμβάσεις σε κάθε ορεινή περιοχή, και, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές.

 

Για να το κάνουμε αυτό, οφείλουμε πρώτα από όλα να γνωρίζουμε. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια των ανθρώπων που ζουν, επισκέπτονται, γνωρίζουν και αγαπούν τις περιοχές αυτές.

 

Για αυτό και προτείνουμε τη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών/τριών - Παρατηρητών που θα μπορούν να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, θα καταγράφουν και θα ενημερώνουν για νέα προτεινόμενα έργα και επεμβάσεις, για την πορεία και τις επιπτώσεις των υφιστάμενων, για νέους κινδύνους και απειλές.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο Δίκτυο θα βρείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αν και εσείς επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτό το Δίκτυο θα σας σταλεί υλικό αλλά και ένα προτεινόμενο ερωτηματολόγιο το οποίο θα βοηθά στην καταγραφή ανθρώπινων παρεμβάσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές. Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 

Έφη Γελαστοπούλου

 

Τμήμα Εθελοντισμού

 

"ΚΑΛΛΙΣΤΩ" Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
Μητροπόλεως 123, τ.κ 54621 Θεσσαλονίκη
τηλ: +30 2310 252530
φαξ: +30 2310 272190
www.callisto.gr
gelasto@callisto.gr

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ.doc (97 kB)