ΣΚ 25-26/03/2023 Περιοχή Γρεβενών, Βασιλίτσα - Όρλιακας

Το Σαββατοκύριακο 25-26/3/2023 ο ορειβατικός σύλλογος Έδεσσας εξορμεί στα γειτονικά Γρεβενά με αναβάσεις στη γύρω ορεινή περιοχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα ανάβαση στην κορυφή της Βασιλίτσας σε υψόμετρο 2249μ. και τη δεύτερη μέρα μια όμορφη και γραφική διάσχιση στον ορεινό όγκο του Όρλιακα με απολαυστική θέα. Θα αγναντέψουμε τα γύρω ψηλά βουνά της βόρειας Πίνδου και τον όμορφο ποταμό Βενέτικο με τα πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια του τόσο από ψηλά όσο και από χαμηλά. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε ξενώνα ο οποίος διαθέτει στο ισόγειο του μεγάλο σαλόνι με τζάκι στο οποίο μπορούμε να μαζευτούμε το βράδυ για ένα κρασάκι και να απολαύσουμε σαν παρέα όμορφες καταφυγιακές στιγμές.

 

Σάββατο 25/3/2023 - Βασιλίτσα

Αναχώρηση το πρωί από την Έδεσσα και άφιξη στο χ/κ Βασιλίτσας (1800μ.) μετά από περίπου 3 ώρες. Από εδώ θα ξεκινήσει η ανάβαση στην κορυφή της Βασιλίτσας πάνω σε χιονισμένο πεδίο. Απαιτείται χειμερινός εξοπλισμός και εμπειρία κίνησης πάνω σε χιόνι. Επιστροφή στο χιονοδρομικό κέντρο από τα ίδια. (ΥΔ. +-500μ., ΩΠ. 4, ΒΔ. 5). Όσοι δεν περπατήσουν θα περιμένουν σε κάποιο από τα σαλέ πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα. Μετά την άφιξη των ορειβατών στο χ/κ θα ξεκινήσει η επιστροφή προς τον ξενώνα όπου θα μείνουμε. Στο δρόμο θα σταματήσουμε σε ταβέρνα για φαγητό και εν συνεχεία μεταβαίνουμε στον ξενώνα για τακτοποίηση, χαλάρωση και ξεκούραση. Το βράδυ μπορούμε να μαζευτούμε στο ισόγειο σαλόνι για ένα κρασάκι δίπλα στο τζάκι.

 

Κυριακή 26/3/2023 - Όρλιακας

Αφού πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, αναχωρούμε για το γειτονικό χωριό Ζιάκας. Στο δρόμο θα σταματήσουμε για να φωτογραφίσουμε το ομώνυμο γεφύρι που θα συναντήσουμε. Από το χωριό θα ξεκινήσει η ανάβαση μας στον Όρλιακα από το κελί Καλογριάς (1000μ.) μέχρι την κορυφή Καλογριάς 1432μ. και θα καταλήξουμε στο χωριό Σπήλαιο (950μ.) διασχίζοντας μέρος της κορυφογραμμής του Όρλιακα. Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή με υπέροχη θέα προς τον Βενέτικο ποταμό. (ΥΔ. +560μ., -760μ., ΩΠ. 4, ΒΔ. 1). Από το χωριό Σπήλαιο θα πάρουμε το παραδοσιακό καλντερίμι το οποίο θα μας κατεβάσει μέχρι τον ποταμό Βενέτικο στο γεφύρι της Πορτίτσας (650μ.). Η επιστροφή μας στο χωριό Σπήλαιο θα γίνει από τα ίδια. (ΥΔ. +-300μ., ΩΠ. 2, ΒΔ. 1). 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα και επιστροφή στην Έδεσσα.

Όσοι δεν ακολουθήσουν την πρώτη πορεία της δεύτερης ημέρας θα μεταβούν απευθείας στο χωριό Σπήλαιο και θα περιμένουν την ομάδα που θα περπατήσει.

 

Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: για τα μέλη 45€ σε δίκλινο ή 65€ σε μονόκλινο. Τα μη μέλη έχουν επιβάρυνση +5€.

Περιλαμβάνονται: μεταφορά με ΙΧ, μια διανυκτέρευση σε ξενώνα με πρωινό, συμμετοχή στις πορείες.

 

Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή 20€ (ή 40€ για μονόκλινο) έως 15/3/2023 στον Σάκη Παρασκευόπουλο 6934610328. Η προκαταβολή δεν επιστρέφεται, ενώ η θέση κατοχυρώνεται με την προκαταβολή.   

 

Εξοπλισμός:

Ορειβατικά μποτάκια, ισοθερμικό, φλις, αντιανεμικό, γάντια, σκούφος, μπατόν, νερό, σνακ, σφυρίχτρα.

Για τη Βασιλίτσα επιπλέον γκέτες, πιολέ, κραμπόν.

 

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν και την συμμετοχή.

Οι συμμετέχοντες οφείλουν να υπακούουν στις υποδείξεις των διοργανωτών και να έχουν ομαδικό πνεύμα.

 

Λίστα εξοπλισμού

Βαθμοί δυσκολίας